De Vogezen: kerst tussen de wijngaarden

Op de laatste vrijdag van november begint de adventstijd in Noordoost-Frankrijk. De geuren van kruidkoek en glühwein op de traditionele kerstmarkten luiden een sfeervolle kerstperiode in. Voor Nederlanders ligt de Vogezen op een ideale afstand: vanaf Utrecht sta je binnen zeven uur midden in het berglandschap, al dan niet op de lange latten.

noel-vosges

Vier eens kerst tussen de wijngaarden
De adventtijd is een belangrijke en feestelijke periode in de Vogezen, met mooie kerstmarkten in de charmante plaatsjes van het wijngebied. Zoals het sprookjesachtige vestingstadje Riquewihr of het pittoreske Eguisheim, dat zelfs het speciale label ‘Villes et Villages de Noël’ heeft gekregen. In Turckheim leidt een nachtwaker je door de kleinste steegjes, net als in de middeleeuwen. Ook rond de burcht van Haut-Koenigsbourg staan rondleidingen en fakkeltochten op het programma.

“Plaatselijke ambachten voeren de boventoon. Houten speelgoed, geborduurde ‘Kelsch’-harten, kerstversiering van geblazen glas zijn een greep uit het ambachtelijke aanbod van de streek.”

In Meisenthal staat de wieg van… de kerstbal!
Al meer dan drie eeuwen lang worden in Meisenthal glazen kerstballen geblazen en het vakmanschap van de lokale glasblazers staat er in hoog aanzien. Naast de traditionele kerstballen, worden ieder jaar kunstenaars uitgenodigd om meer eigenzinnige en artistieke ballen te ontwerpen. Al met al produceert Meisenthal ieder jaar niet minder dan twintigduizend kerstballen. Aan dit mooie ambacht is een museum gewijd en in de werkplaats van de glasblazers kunnen demonstraties worden bijgewoond.

Vier eens kerst in de burcht
Tussen 3 en 30 december worden 18 twinkelende avonden in de tuinen van de oude koninklijke textielfabriek van Wesserling georganiseerd. Dit fantasierijke bezoek, dat het textielverleden van deze plek combineert met de betovering van een sprookje in kerstsfeer, loopt uit op een wandeling in toneelvorm waarin jong en oud de meest verbazingwekkende figuren ontmoeten.

kerst-vogezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*