Trein: Europese kerstmarkten

Nog geen plannen gemaakt voor de kerstperiode? Ontdek de gezelligste kerstmarkten van Europa met Voyages-sncf. Slenter langs de vele kerststalletjes, herontdek traditionele ambachten, beleef animaties voor kinderen en volwassenen, vermaak voor jong en oud. Een overzicht van de sfeervolle kerstmarkten op een rij.

parijs-kerst

Kerstmarkten in Parijs
Parijs is altijd prachtig, maar de lichtstad maakt haar naam pas écht waar tijdens de kerstperiode. Parijs is de ‘place-to-be’ om een romantische kerst te beleven. In verschillende wijken van Parijs zoals Champs-Elysees, Saint-Germain-des-Prés, Montparnasse, la place de la République en la Défense vestigen zich tijdens de kerstperiode diverse kerstmarkten. Kerst is niet compleet zonder schaatsen. Dat kan op de schaatsbaan van Hôtel de Ville en het Grand Palais des glaces. De grote zaal van het Grand Palais is omgetoverd tot een grote ijsbaan, de grootste tijdelijke ijsbaan van Frankrijk. Schaatsen onder het glazen gewelf is een beleving waarbij schaatsers elke avond getrakteerd worden op een spetterende lichtshow. Met de Thalys naar Parijs kan vanuit Amsterdam in 3u19, vanaf Rotterdam in 2u36 en vanaf Schiphol in 3u03.

Le Grand Palais des glaces
Van 13 december 2014 tot 4 januari 2015
Nef du Grand Palais
Dagelijks tot 02u00 geopend

Patinoire de l’Hôtel de Ville
Van 19 december 2014 tot 7 maart 2015
Elke dag open van 12u00 tot 22u00

Kerstmarkt Champs-Élysées
Van 15 november 2014 tot 5 januari 2015.
Vanaf de rotonde van Champs-Élysées tot aan Place de la Concorde

Kerstmarkt ‘la Défense’
Van 20 november tot 28 december 2014.
Op het voorplein van de Arche de la Defense

Dorp van de Kerstman van Saint-Germain-des-Prés
Van 6 december 2014 tot 2 januari 2015.
Rond de kerk Saint-Germain-des-Pré

Le Village du Père Noël, Place Saint-Germain-des-Prés

Trocadero kerstmarkt
Van 13 december 2014 tot 7 januari 2015 van 11u00 tot 20u00
Metrostation Trocadéro (lijn 6 en 9)

Kerstmarkt in Montparnasse
Van 4 december tot 31 december 2014
Aan de voet van de Montparnasse-toren. Metrostation ‘Montparnasse Bienvenue’ (lijn 4, 6, 12, 13)

Kerstmarkt Place de la République
Place de la République, metrostation ‘République’ (lijn 3, 9, 5, 11)

Historisch Lyon
De kerstsfeer is voelbaar in de met kerstlichtjes versierde historische straatjes van Lyon. Zeker tijdens het Licht festival van 5 tot 8 december in de binnenstad van Lyon. Het Licht festival is innovatief en betovered, en het beste van allemaal het is gratis. Geniet van één van de lokale lekkernijen waarmee Lyon gezegend is of flaneer langs de chaletjes. In Lyon is gezelligheid troef deze kerstperiode.

28 november tot 24 december, Place Carnot
Met de TGV naar Lyon kan vanuit Brussel in ongeveer 3u23

De Santon – kerstmarkt in Marseille
Marseille bruist tijdens de kerst. De stad met oude haven en haar gezellige buurten is het decor van vele kleurrijke festiviteiten. De kerstmarkt, die gehouden wordt op het Gabriel Periplein, is de ontmoetingsplaats van ambachtslieden en creatievelingen die zeepjes, sieraden, koekjes, decoraties, keramiek, kaarsen en houten speelgoed aanbieden. Het plein staat bol van de activiteiten tijdens de kerstperiode.

De Santon-kerstmarkt is een van de meest populaire markten van de regio en wordt al gehouden sinds 1803. Deze jaarlijks terugkerende traditie staat ook bekend vanwege de typische zeldzame Provençaalse beeldjes die er te vinden zijn. Voor verzamelaars vaak een ‘must’ om hier op tijd bij te zijn. De Santon-kerstmarkt wordt met veel folklore, waaronder tamboerijnen, geopend.

Half november tot 31 december 2014
Naar Marseille met de TGV kan vanuit Brussel in 4u55

Reuzenkribbe in Metz
De kerstmarkten van Lotharingen zijn beroemd en die van Metz des te meer omdat dit de grootste in de omgeving is. Tijdens de kerstfestiviteiten lichten alle grote pleinen van de stad op, zoals Place St. Louis met de traditionele markt waar een houten dorpje en een carrousel met paarden het plein sieren. Op Place de la République staat het grootste reuzenrad van Europa, 60 meter hoog, zodat de stad in kerstsferen nog beter te bewonderen is. Maar Metz biedt meer. Op slechts enkele schreden van Place de la République staat de 1.000 m² grote ijsbaan garant voor onvergetelijk amusement. Bewonderde reuzenkribbe onder de immense kerstboom op het stationsplein, of gooi het cadeaulijstje met de kinderen in de postbus van de kerstman op Place du forum. Op Place St-Jacques is de mooiste kerstdecoratie te vinden in een grote chalet, tot aan de nok gevuld met versieringen die volledig gewijd zijn aan de schoonheid van de kerstboom.

Wie al eerder in Metz is mag zeker de stoet van Sint-Nicolaas niet missen op 4 december. De beschermheilige van de kinderen én de Lotharingers deelt snoep uit aan de brave kindjes.

Van 22 november tot 28 december 2014
De hele week geopend van 10u00 tot 20u00
Met de trein naar Metz kan vanuit Brussel in 3u46

ijzig rouen

Ijzig Rouen
De kerstmarkt in Rouen staat ook wel bekend als ‘ijzig Rouen’. Deze kerstmarkt is anders dan andere kerstmarkten. De chaletjes met kerstspullen zijn slechts een klein deel van het entertainment. Een grote trekker is de ijsbaan op Place de l’Hotel de Ville, een waar “bevroren meer” van 400 m². Hier kan geschaatst worden, maar het is ook de ontmoetingsplek met professionele schaatsers die klaarstaan voor het geven van tips. De kerstmarkt op Cathedral Square bestaat uit 52 chalets met ambachtslieden die sieraden aanbieden zoals lampen, kaarsen en andere kleine cadeautjes voor onder de boom te zetten. Bezoek ook de sneeuwtuin op het Marcel Duchamp-plein, voor het Museum voor Schone Kunsten. Daar worden kinderen getrakteerd op verhalen, optredens en creatieve workshops. De hele maand december staat Rouen in het teken van kersstactiviteiten zoals animatiewandelingen in verschillende delen van de stad, kerstverlichting, spelletjes, concerten en tentoonstellingen

Van 27 november tot 28 december 2014
Dagelijks geopend 10u30 tot 19u30 (20u00 zaterdag) – Maandag 14u00 tot 19u00
Met de trein naar Rouen kan vanuit Amsterdam via Parijs Nord en Parijs Saint Lazare in 05u55

Grootste kerstmarkt van Noord-Frankrijk in Amiens
Amiens kent de grootste kerstmarkt van Noord Frankrijk. Wie Amiens bezoekt geniet van een heerlijke kerstsfeer met op de achtergrond het geluid van klokken en kerstliederen. Bezoek 1 van de 135 versierde chalets en vind er dat ene originele en ambachtelijke geschenk. Ook hier is een glas glühwein nemen een must. Elk jaar wordt de stad ondergedompeld in de magische wereld van Jules Verne, de schrijver die er vele jaren heeft gewoond. Een van de activiteiten op het programma, is een bezoek aan de kathedraal Notre-Dame. Tegen de avond vindt in dit majestueuze gebouw een licht– en geluidsshow plaats. Een uniek decor en een unieke ervaring in een van de mooiste kathedralen van Frankrijk. Wie Amiens op de gevoelige plaat wil vastleggen, maakt een ritje in het 50 meter hoge reuzerad op Place Gambetta. In een verwarmde cabine is er van bovenaf zicht op alle animaties zoals een rodelbaan, klimtoren, goochelshows en kerstvertellingen.

Van 21 november tot 31 december 2014
Maandag 14u00 tot 19u30
Dinsdag tot vrijdag 10u30 tot 19u30
Het weekend 10u30 tot 19u30
Met de trein naar Amiens vanuit Amsterdam kan via Parijs Nord of Lille in 5u04

kerst-londen

‘Christmas carols’ onder de Big Ben en ‘London Eye’
De Londense kerstmarkten doen niet onder voor Franse, en in Engeland zijn ze er vroeg bij! Vanaf november is de stad al helemaal verlicht met kerstlichtjes en zijn de winkeletalages in de kerstsfeer. Londen wordt ieder jaar in de winterperiode omgetoverd tot een magische en sprankelende stad. De vrolijke ‘Christmas carols’ die uit de speakers klinken geven zin om uit volle borst mee te zingen. Onder het ‘London Eye’ staan talrijke kerststalletjes met unieke souveniers. Uiteraard maakt een ontmoeting met de kerstman op deze gezellige kerstmarkt de belevenis helemaal compleet.

Van zaterdag 1 november 2014 tot zaterdag 3 januari 2015
Naar Londen met de trein kan vanuit Amsterdam via Brussel Zuid in 04u40

Europese kerstmarkten binnen handbereik met Voyages-sncf.com
Reizen door Europa was nog nooit zo eenvoudig. Wie zijn favoriete reis of uitstap wil plannen, kan terecht op www.voyages-sncf.com. Daar legt de reiziger slechts met enkele muisklikken zijn reis vast. Informatie en prijzen over trein- en huurwagens worden er in een handomdraai aangeboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*