Kerst in de Elzas

De kersttijd heeft in de Elzas een heel bijzondere betekenis en blijft verankerd in nog altijd springlevende volkstradities als het vlechten van de Adventskrans of het in huiselijke kring bereiden van kerstklokjes met de naam Bredeles. Maar ook in de vorm van personen als het Kindeke Jezus, alias Christkindla, kinderschrik Hans Trapp en Sint Nikolaas. Van 25 november tot 6 januari wordt hier volop Kerstfeest gevierd.

kerstmarkt-alsace

De kerstmarkten in de Elzas trekken met hun verlichte stalletjes en geuren van kruidkoek en Glühwein een publiek uit de hele wereld. Tal van wijnboeren openen de deuren van hun prachtig versierde kelders en bieden een evenementenprogramma met wijnproeverijen en andere kersttraktaties.

Voor de liefhebbers van sfeer en culinair genieten is een weekendje naar de Elzas in de wintermaanden een echte aanrader. Het is maar vijf uurtjes rijden vanuit Nederland, of twee uur vliegen naar Straatsburg.

2 thoughts on “Kerst in de Elzas

  • Hoi Linda,

   Wat een goede vraag! Wij hebben ze lang niet allemaal gezien; van noord tot zuid wordt de Elzas omgetoverd in een kerstlandschap! De kerstmarkten in de Elzas zijn werkelijk een begrip.

   Vanaf het laatste weekend van november zijn er meer dan honderd kerstmarkten te bewonderen, verdeeld over de hele streek. Karakteristieke plaatsen als Kayserberg, Riquewihr, Turckheim, Ammerschwihr en Obernai veranderen van het laatste weekend van november tot eind december in een sprookje. Steden en dorpen zijn versierd met duizenden lichtjes!

   Straatsburg heeft de oudste kerstmarkt in Frankrijk met de grootste kerstboom van Europa, Ribeauvillé heeft een Middeleeuws tintje, en Mulhouse is misschien wel de mooiste kerstmarkt. Le Marché de Noël de Mulhouse, van de zaterdag voor kerst tot de zondag erna.

   Laat ons zeker nog even weten welke kerstmarkt(en) jij uiteindelijk hebt bezocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*