Donau-Duitsland in de winter

De Donau, de bekendste en op een-na-langste rivier van Europa, stroomt van de bron in het Zwarte Woud tot aan Passau op de grens met Oostenrijk door het mooie zuiden van Duitsland. In de winter ontpopt het rivierlandschap zich tot een waar winterwonderland. Compleet met besneeuwde dennenbossen, knusse kerstmarkten en brouwerijen waar je geniet van een krachtig Eisbock-biertje. Zum Wohl!

Winterse metamorfose

De Donau loopt dwars door Beieren, waar het landschap ‘s winters een ware transformatie doormaakt. Zo wordt het fietspad van de oude spoorweg tussen Hengersberg en Kalteneck omgetoverd in een langlaufloipe, kun je ‘winterwandelen’ tussen de kastelen en het plaatselijke wildlife ontdekken in het Beierse Woud, Duitslands oudste nationale park.

Skiën aan de Donau

De bron van de Donau vormt ook een bron van wintersportplezier. In het Zwarte Woud treffen wintersportfans alle ingrediënten aan voor een heerlijke vakantie! Als een van de dichtstbijzijnde skigebieden is de Feldberg (1493 m) voor Nederlanders een echte allemansvriend, met pistes op alle niveaus.

Vrolijk kerstfeest!

Ook in adventstijd is een trip naar de Donau een aanrader. Het wemelt er van de knusse kerstmarkten, zoals die in Ulm met een levende kerststal en een heus sprookjesbos. Vergeet ook niet de kleinere markten in omliggende plaatsen, zoals de kerstmarkt van Blaubeuren op de binnenplaats van een middeleeuws klooster.

Kerstmarkt Vilshofen: kerst valt in het water!

In het rijtje bijzondere kerstmarkten mag Beieren niet ontbreken. Alleen al vanwege de kerstmarkt in Vilshofen, waar de Donau de hoofdrol speelt. Deze bevindt zich namelijk niet aan, maar óp de Donau! De drijvende kerstmarkt is een unicum en is dan ook beloond met een oorkonde uit handen van de Duitse Bondspresident.

Meer over de kerstmarkten in Duitsland: Germany.travel.nl

Bier-Baden-Württemberg

Duitsland en bier worden vaak in een adem genoemd. Duitsland telt 1388 bierbrouwerijen en het Donaugebied doet een goede duit in het zakje. Bierliefhebbers reizen af naar ‘Biercultuurstad’ Ehingen of kiezen voor de wandelroute ‘Bierwanderweg’. En ‘doe-het-zelvers’? Die brouwen hun eigen bier in Brouwerij Berg. Proost!

IJskoud genieten in Beieren

In Kelheim drink je Eisbock, een donker geurig ‘speciaalbier’, dat zijn naam eer aandoet. Bezoek hier ’s werelds oudste witbierbrouwerij Schneider en ontdek hoe de brouwers experimenteren met verschillende vriespunten en bier laten rijpen als wijn. Proef ook een biertje in het imposante klooster Weltenburg, de oudste kloosterbrouwerij ter wereld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*